Fri frakt vid 1000kr / 5% Rabatt på alla ordrar över 500kr

GlitterskolanDel 1, Storlekar på glitter.

Glitter för naglar finns också i en mängd olika varianter tex holografiskt och metallic glitter och det finns även glitter för olika ändamål men det tänkte jag  förklara en annan gång, idag fördjupar vi oss i de olika storlekarna.

Glittret benämns oftast i storleken inch eller mm, desto lägre summa glittret är benämnt  med desto finare korn är glittret.

🌟
.002 inch eller 0,05mm passar perfekt om man vill ha ett väldigt täckande och fylligt resultat. Det är också ett perfekt glitter om du vill gnugga in det i det kladdiga lagret som blir efter du härdat gelé. 002 är den minsta storleken på glitterkorn därefter benämns det som pigment. .002 förknippas lätt med pigment då det är så finkornigt. Holografiskt glitter tappar dock den färgskiftande effekten något när glittret blir så här fint, så vill man ha en mer holografisk effekt ska man ta ett lite större glitter.

🌟
.004 inch eller 0,1mm ger ett täckande resultat och ger även en bättre färgskiftande effekt om man använder sig utav ett holografiskt glitter än vad minsta .002 gör.

🌟
.008 inch eller 0,2mm är standard storleken på glitter och passar bl.a. utmärkt till sugar effekt då man får lite textur men inte ett jätte skrovligt resultat. .008 är även den storleken där den färgskimrande effekten gör sig bäst om man använder sig av holografiskt glitter

🌟
.015 inch eller 0,4mm är ett större glitter som är perfekt till grund i glitter mixer, tex 0,4 mixat med 1mm glitter är den perfekta grunden om man vill ha en mix som blir snygg att fada.

🌟
Större glitter än 0,4mm (1-3mm) används bäst som enbart dekoration det går givetvis använda dessa som ett täckande glitter också men desto större glittret blir desto svårare är det att få en jämn yta.

Till sist,  ni kanske har sett benämningen chunky glitter och det är en mix av olika glitter storlekar och ibland även olika former på glitter. En Chunky mix innehåller oftast lite större glitter


Glitterskolan Del 2, Glitter för olika ändamål

Detta är en sak som man inte alltid tänker på men som kan vara nog så viktig. Allt glitter som säljs är nämligen inte gjort för att vara på kroppen, så i den här delen av glitterskolan tänkte jag ta upp lite olika typer av glitter och varför dom ska använda till olika saker.  

Hobbyglitter

Glitter till hobby är sådant som man använder och pysslar med och det kan innehålla ämnen som inte är hälsosamma att få i sig, det är oftast då materialet på naglarna ska tas bort och man filar som dessa ämnen kommer fram och det är då man kan få en allergisk reaktion. Glitter för hobby bruk är inte alltid ett polyester glitter utan det kan även förekomma av olika typer av metaller och glas, dessa är dock inte så vanliga utan idag. Glitter för hobbybruk är oftast inte lösningsmedelsresistenta vilket gör att färgen kan släppa då du blandar det med gele, nagellack eller akrylvätska.  Glitterpartiklar är också mycket tjockare än kosmetisk glitter och har skarpa små kanter. Dessa kanter kan orsaka ögonskador om du får dem i ögat

Nagelglitter

Glitter som man ska ha till naglarna ska vara utav PET plast, de är en förkortning av polyetentereftalat och tillhör gruppen termoplastiska polyester. Anledningen är att PET plast klarar nötning och kemikalier bra och är UV-resistans, den klarar också höga temperaturer. PET plast är en ofarlig plast och du hittar den annars i dryckesflaskor och livs medelsförpackningar. Glitter för naglar och allra helst smink är framtagna i fabriker med mycket högre miljö krav än hobby glitter, det är för att du inte ska hitta andra ämnen i glittret som tex metallflagor eller träflisor från produktionen. Vidare är det färgat med pigment snarare än färgämne, så att färgen inte läcker ut och fläckar. Glitter som är gjort för naglarna passar inte att användas som smink då det har skarpa kanter så som Glitter till hobby bruk har. Det är huvudsakligen denna typ av glitter som finns i Pick Your Pieces sortiment men vissa är även godkända som smink.

Kosmetiskt glitter

Glitter för smink bör vara ett kosmetisk glitter som är avsedd att användas på mänsklig hud. Den är oftast tillverkad av PET plast så som glitter för naglar är. Kosmetisk glitter är mycket finare än hobby glitter och de enskilda partiklarna är vanligtvis avrundade snarare än sexkantiga så att det inte ska irritera på huden speciellt om du får det i ögat. Kosmetiskt glitter går också att använda på naglarna men brukar i regel vara något dyrare.

Ätbart Glitter

Ätbart glitter, ja det finns sådant också och ska inte förknippas med hobby glitter eller nagelglitter. Det finns även lite olika varianter på detta, ett har Gummi arabicum som huvud ingrediens, också kallat akaciagummi, det är ett ämne med flera användningsområden och som kommer från mjölksaften ifrån olika afrikanska akacia-träd. Denna ingrediens med E-nr 414 kan du även hitta i bland annat gummibjörnar och tuggummi. Det andra alternativet är något man lätt kan göra själv och det är helt enkelt vanligt strö socker som färgats med karamellfärg och som sedan fått torka ordentligt. Det finns varianter då dom mixat socker varianter med kosmetiskt glitter för att få en extra glittrig effekt, den lilla mängd glitter som man då får i sig då är dock inget farligt men som med bladguld ska man inte äta det i mängder.  

Glitter för billack

Glitter för billack är något man absolut inte ska ha på naglarna (eller kroppen) då det innehåller metall oftast aluminium och färgämnen som inte är godkända för att komma i kontakt med huden. Glitter gjorda för billack ska klara starka lösningsmedel och höga temperaturer och är konstruerat där efter.